Solar inverter, Güneş panelleri vasıtası ile üretilen elektriği istenen ve kullanılabilecek şekle çeviren cihazlardır. Cihazın en önemli özelliği, Güneş panellerinin ürettiği direkt akım (DC) elektrik enerjisini evlerde ya da fabrikalarda kullanılan şebeke elektriği olarak da adlandırılan alternatif akım (AC) elektrik enerjisine çevirmektir. Birçok marka, mevcut olan inverter cihazları ile elde edilen elektrik gücünün istikrarlı ve kaliteli çalışmasına imkan veren tasarımlar geliştirmektedir.
Düşük voltaj kontrollü veya mikro işlemcili, aşırı yük korumalı, alarmlı ve uyarı çıkışı ve statik kurallara uyumlu cihaz modellerini piyasada rahatlıkla bulmak mümkündür. Asıl amacı güç çevirimi olan inverter cihazı ekstradan tasarruf sağlamaktadır. Solar inverter aygıtı, bağlı olduğu şebekede üretilen elektriğin en tepe ve en alt noktası ile oluşan gerilim dalgalanmalarını filtre ederek temiz bir şekilde kullanılacak cihaz sunar. Bakım ve tamir maliyetleri bu vasıta ile azaltılmaktadır.
Güneş enerjisinden faydalanmak için gerekli olan bir cihaz olan inverterin kullanım alanlarına göre birçok modeli bulunmaktadır. Tipleri kullanım alanlarına göre belirlenen inverter çeşitleri arasında ongrid, offgrid ve hibrit inverter tipleri mevcuttur.
Şebekeye bağlı inverter cihazlarından olan ongrid inverterler güvenirlilik ve yüksek verimlilik özellikleri ile ön plana çıkmıştır. Gündüz gece döngüsüne sahiptir. Elektriği, gün ışığından faydalanıldığı gün içinde Güneş enerjisi panellerinden, gece ise şebekeye bağlı elektrik servis sağlayıcısından sağlar.
Şebekeden bağımsız solar inverter cihazı olan offgrid inverterler akü ve benzeri enerji depolama ürünlerinde daha önceden depolanmış enerjinin kullanılmasını sağlar. Güneş panellerinde üretilen elektriği direkt olarak şebekeden almayan düzenekler için kullanılır.
Hem şebekeye bağlı hem de şebekeden bağımsız çözümler sunan melez bir inverter cihazı olan hibrit inverterler, adından da anlaşılacağı üzere iki farklı sistemi de kullanmaktadır. Güneş panellerinin hem akü veya enerji depolama birimlerine hem de direkt olarak şebekeye bağlı olması neticesinde oluşturulan düzeneklerdir.
Solar inverter tipleri de kendi içerisinde çeşitlenmektedir. Üç farklı kategoriye ayrışmıştır. Bunlar sırası ile dizi inverterler, güç optimizerleri ve mikroinverterlerdir. Piyasada en çok tercih edilen ve en yaygın solar inverter çeşidi dizi (string) inverter cihazlarıdır. Yüksek fiyatları nedeniyle diğer çeşitleri ise daha az tercih edilmektedir. Ancak gelişen teknoloji ile maliyetlerin azaltılması sonrasında bu çeşitler de talep görecektir.
Doğrudan şebekeye bağlanabilmektedir. Hem ticari hem de ev için kullanılması tercih sebebidir. Uzun yıllar kullanım ömrü sunan cihazların çoğunlukla beş yıl garanti süreleri mevcuttur. Uzun senelerdir kullanılması nedeniyle sorunsuz bir teknolojik alt yapıya sahiptir. Büyük çaplı projelerde dizi halinde bağlanabilme özelliği sayesinde optimum kurulum sağlar. Ayrıca yüksek verimli ve ekonomik olması açısından tercih edilmektedir.
Mikroinverter şeklinde çalışma prensibine sahip olmasına rağmen mikroinvertere göre daha ucuzdur. Aslında bu tarz cihazlar bir dönüşüm yapmazlar. Solar inverter cihazı gibi direkt akım (DC) elektriği alternatif akım elektriğe (AC) dönüştürmezler. Direkt akım elektriği düzenleyerek başka bir inverter düzeneğine gönderir bu sayede ise büyük oranda verim sağlar.
İsminin de belirttiği üzere küçük boyutlu inverterlerdir. Bu sistem düzeneğinde her Güneş paneline farklı bir inverter bağlanır. Sayı olarak artması nedeniyle diğer çözümlere göre daha pahalıya mal olur. Ancak, her Güneş paneli üzerinde takılı olması nedeniyle tek çalışma imkânı sağlar. Bu çalışma imkânı neticesinde ise gölgeleme sorunları en aza indirgenir.
Solar Relax sayesinde tesisinizi çok daha rahat yönetin! SolarRelax'ın raporlama, arıza bildirimi, loglama ve güvenlik özelliklerinden faydalanın.
Copyright © 2020 | Cns Enerji